Sebastian Abreu – Világvándor

FotelKrónikás - #002

Van egy játékos, akinek a klubhűség olyan, mint a Trónok harca rajongóinak az új könyv eljövetele. Idegen fogalom. Sebastian Abrei 41 évesen bekerült a rekordok könyvébe, mint a legkevésbé hűséges futballista a sport történetében!

Homályos emlékeim vannak az uruguayi válogatottban a 13-as mezszámot viselő játékosról, aki az extrémre sikerült 2010-es Uruguay-Ghána VB meccsen (igen, az FC Barcelona ásza, Luis Suárez itt védett egy látványosat a kapus helyett) egy panenkás tizivel lőtte tovább csapatát.Inkább a fizimiska rémlik: egy hajpántos, szakállas, fekete hajú pali képe. Ez utóbbi, mint kiderült, hamisan élt bennem, hisz inkább borostás a fazon, sem mint szakállas, de ennyi megengedhető talán.  Természetesen nem az arcszőre lesz a cikk kulcsa, hanem a világrekord, amit az úriember összehozott.

Sebastian Abreu ugyanis a legtöbb csapatban játszó játékos, a Guinness-rekordok könyve szerint. 1994 óta tartó pályafutása során a most 41 éves Abreu már játszott hazáján kívül Spanyolországban, Görögországban, Izraelben, illetve bejárta már a közép és dél-amerikai régiót is. Hány csapatban játszott ez idő alatt? Nos, a chilei Audax Italianoval, azaz legújabb klubjával kiegészítve, ez már a 26.(!!!) klub, amelynek mezét magára ölti.

regicsibesz_02_abreu.jpg

A „Bolond” becenévre hallgató játékos pályára lépett a Real Sociedad, valamint a Deportivo la Coruna szereléseiben is, de a Vasast az EL-ből kiejtő Beitar is a volt munkaadói közt van, legtöbbször viszont a Botafogo mezét húzta fel. A brazil csapatnál 93 alkalommal lépett pályára, viszont a többi csapatánál még a 30 meccses „jubileum” elérése is csak ritkán sikerült. A válogatotthoz legalább hűséges volt (ez inkább a FIFA szabályainak köszönhető, bár ha Abreun múlik, talán még a válogatottak terén is nyitott lett volna a váltásra) igaz, olyan nevek, mint Dario Silva, Diego Forlán, Chevanton, Luis Suárez és Edinson Cavani, sosem lehetett igazán kulcs figurája a nemzeti csapatnak. Így is pályára lépett 70 meccsen, ezalatt pedig 26 gólt hozott össze, amivel jelenleg hetedik az uruguayi örökranglistán. Válogatott pályafutása vége felé szerezte meg egyik legértékesebb címét, hiszen tagja volt a 2011-ben Copa Americát nyerő „La Celeste”-nek.

Abreu előtt Lutz Pfannenstiel birtokolta a legtöbbet vándorló játékos címét, de a német kapus kénytelen volt átadni a trónt. Pfannenstiel 2011-ig volt aktív játékos, karrierjét a 25. klubjánál, a namíbiai Ramblersnél fejezte be. A német arról is nevezetes, hogy ő az első és egyetlen labdarúgó, aki a FIFA mind a hat nagy tagszervezetének égisze alatt is játszott profi labdarúgóként.

A végére csak egy kérdés maradt: vajon ez az uruguayi játékos utolsó csapata? Meglátjuk! A nyári átigazolási időszak hamarosan itt lesz, s a júliustól nyúló transzfer ablakban megint ott lehet egy átigazolás, a Bolond nevével a Transfermarkton. Ibrahimovic innen üdvözöl!

Ez volt tehát a második FotelKrónikás bejegyzés. A Memoár rovat holnap érkezik, hiszen ez még a múlt hétről elmaradó anyag volt, pénteken pedig a következő "krónikás" bejegyzés! Addig is további tartalmak Facebookon, na meg Instán lesznek elérhetőek!